Jeg har brukt dagen til å ringe rundt til diverse steder og fått utsatt en god del regninger og andre greier i påvente av at skifteretten skal få gjort sitt i forbindelse med at min kjære far brått, brutalt og helt overraskende døde for kort tid siden.

Telefon, internett, bompenger, strøm: over alt ble jeg møtt med den samme velviljen. “Å, kondolerer! Vi skal avbestille abonnementet hans. Jeg forlenger betalingsfristen på den regningen med en måned eller to slik at du får tid til å få fullmakter og slikt. Ikke noe problem!” Alle disse servicelinjene man har hørt og lest at så absolutt ikke pleier å stå for det. Service altså.

Helt til jeg kom til myndighetene. Toll myndigheter og årsavgift, for å være eksakt.
“Forfalt den for tre dager siden sier du? Ja, det får ikke jeg gjort noe med. Han burde ha betalt den før han døde!”

Jeg prøvde å fortelle at min far sikkert hadde planer om å betale den før forfall men derimot ingen planer om å dø, og at det ikke er så lett for meg å vite hvilke regninger han hadde liggende til forfall før politiet opphevet sperringen av huset og jeg slapp inn. Samt at det tar noen dager fra man dør til skifteretten har fått gitt fullmakt til kontoer og de som er igjen har muligheten til å vite om det faktisk finnes noen penger å betale regninger med.

“Vel, vi kan jo ikke klandres for at politiet må gjøre undersøkelser, så da har vi heller ikke mulighet til å utsette betalingsfristen. Har ikke du lyst til å betale den for ham, får han får bare vente på ekstragebyret på 350 kroner som kommer i mai. Men det plager han jo ikke. Han lever jo ikke lenger”

Det siste stemmer i og for seg. Og jeg skal alltids klare å betale regningen fra egen konto uten både sikfteattester og fullmakter. Men det er da merkelig at alle andre selskaper klarer å være omgjengelige, bare ikke tollmyndighetene som ikke en gang er avhengig av et positivt driftsresultat for å bestå.

Og selv om man har bestemt seg for å være vanskelig går det vel an å si så på en nogenlunde høflig måte?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende