Ville ville vite om jeg har et barndomsminne med video. Meg bekjent finnes det ingen video av min barndom. Men minner finnes det. Massevis av dem. Og noen av dem inneholder musikk. Men ikke så mange, for jeg husker mest i farger og lukter.

Dessuten så var jeg litt treig til å oppdage musikken. Ikke det at jeg ikke visste det fantes musikk selvfølgelig. Jeg hadde en kassettspiller, med de samme kassettene som vennene mine. Wham, Aha og hva det nå var alt sammen. Og jeg spilte dem ofte nok til at jeg til stadighet måtte gå og tigge nye batterier av mine foreldre. Eventuelt rappe dem fra vekkerklokker og andre mindre viktige ting.

Men det var nok mest for å ha støy i bakgrunnen og fordi det var det man skulle gjøre. Jeg hørte på musikken, men jeg lyttet ikke til den. Ikke før en tidlig høstdag da jeg var i platebuttiken for å kjøpe en LP til stesøsteren min. Hun er seks år eldre enn meg og adskillig kuulere, så hun hadde platespiller og dilla på Prince.

Og ettersom hun hadde dilla på den lille fyren med platåskoene så hadde hun selvfølgelig også flere plater. Så det var veldig viktig å finne akkurat den riktige Prince-plata. Den jeg visste hun ikke hadde, men ikke klarte å uttale navnet på. Jeg er jo født sånn omtrent midt i steinalderen så det var før man fikk engelsken inn med morsmelken. Først i fjerdeklasse begynte vi med den slags, så foreldrene mine kunne snakke over hodet på meg mye lengre enn jeg vil kunne det med Bråkene.

Men altså, jeg skulle ha den plata men klarte ikke å finne coveret noe sted. Og siden jeg grudde meg litt til å gå bort i kassa og stotre frem min uforståelige engelsk så ble jeg heller ved med å virre rundt i platebutikken og late som om jeg var kjempeinteressert i alle platene.

Og akkurat i det jeg var i ferd med å miste motet så kom det to gutter inn. Den ene av dem så ut som en gutt, den andre så ut som en drøm. Han hadde piggsveis, verdens tøffeste skinnjakke og tyggde tyggegummi i en rasende fart. Og kunne med en verdensvant mine og sikkert fullt ut forståelig engelsk fortelle fyren bak kassa om hvilken plate han ville ha. Han ba sågar om å få høre på den.

Og det fikk han. Jeg også. For butikkfyren satte den på over høytalerne og hele butikken ble full av musikk. Det var den sikkert før han skiftet plate også, platebutikker var sjelden stillesoner. Men dette var noe annet enn det jeg var vant til å høre på. Det var spennende. Spennende var det også å høre drømmen og gutten stå og diskutere hvor kuul teksten var. Den teksten som jeg ikke skjønte det døyt av.

Og dermed var min musikkinteresse vekket. Og i et av mine lysere øyeblikk så var jeg faktisk både våken nok, tøff nok og interessert nok til å gå frem til kassa og spørre etter både dem Prince-plata og hva det nå var jeg akkurat hadde hørt. Ikke før etter at gutten og drømmen hadde gått ut selvfølgelig. Man vil jo ikke drite seg ut, og i alle fall ikke foran en drøm. Han var tross alt minst fire år eldre enn meg og megaultrakjempetøff.

Men jeg kan fortsatt se for meg fargene på slottsparken der jeg gikk hjemover med Prince-plata til storesøster og Midnight Oil-plate til meg selv, mens jeg lurte på hvordan jeg skulle få det faktum at jeg hadde brukt dobbelt så mye av penger som ikke var mine til å materealisere seg i en egen platespiller. For selv om jeg ikke var på langt nær like kuul som storesøster, gutt eller drøm, så var jeg jo ikke så teit at jeg satt i stua og spilte musikk sammen med foreldrene mine da. Den der kassettspiller min måtte forvandles til en platespiller, den saken var krystallklar. Like klar som at det nok vanket en oppstrammer for å ikke ha noen vekslepenger å levere tilbake etter gavekjøpet. Det var veien til den platespilleren som fremstod som litt uklar.

Og ikke minst hvordan jeg skulle finne ut hva den teksten betydde. Det var ikke bare musikkinteressen som ble vekket den dagen, men også engelskinteressen. For heldigvis så inneholdt plata et svært utbrettsark med alle tekstene. Og om min mor var noe vanskelig å overtale til å kjøpe en platespiller til, så var hun ikke det spor gnien på ordbøker.

Sånn, det var mitt musikkminne. Hva er ditt??

Tips oss hvis dette innlegget er upassende